Categories
Legalize

20 Απριλίου «420», ένας μήνας αφιερωμένος στην κάνναβη

Ο Απρίλιος είναι για τις Η.Π.Α. ο μήνας ευαισθητοποίησης για την κάνναβη. Περισσότερο γνωστή είναι η 20η Απριλίου (420), η οποία είναι μέρα όπου γίνονται εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις των Η.Π.Α., ενώ με τα χρόνια εξαπλώνεται η ιδέα και σε άλλα μέρη στον κόσμο, μαζί με τους νόμους περί κάνναβης. Είτε είναι επίσημη μέρα είτε όχι για τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθεί περισσότερο το θέμα της κάνναβης, οι επιδράσεις της, τα οφέλη, οι διάφορες χρήσεις της, αλλά και οι νόμοι ανά τον κόσμο σχετικά με τη χρήση, κατοχή και επεξεργασία της κάνναβης.

Γιατί είναι ο Απρίλιος μήνας ευαισθητοποίησης; Τι σημαίνει 420;

Το 2016 η εταιρεία κάνναβης MariJ Pharmaceuticals, Inc. ζήτησε να καθιερωθεί ο Απρίλιος ως μήνας ευαισθητοποίησης για την κάνναβη, ώστε να υπάρχει μια ευκαιρία περισσότερης ενημέρωσης σχετικά με το θέμα, τα οφέλη, τις χρήσεις, αλλά και την πρόοδο της νομοθεσίας σχετικά με το επίμαχο φυτό. Ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, ο Απρίλιος, μάλλον δεν είναι και τόσο τυχαίος μήνας.

Η Ιστορία του 420

H πρώτη ιστορία έχει να κάνει με την προέλευση του όρου «420». Η ιστορία έρχεται από την Καλιφόρνια, το 1971 και μια παρέα λυκειόπαιδων του San Rafael που βρισκόταν κάθε μέρα στις 4.20μ.μ. στο άγαλμα του Λουί Παστέρ προς αναζήτηση μιας κρυμμένης φυτείας κάνναβης. Η παρέα ήταν γνωστή με το όνομα «The Waldos». Η συνήθειά τους διαδόθηκε πέρα από την πολιτεία της Καλιφόρνιας μέσα από φίλους του συγκροτήματος Grateful Dead ως ώρα κατανάλωσης κάνναβης. Μπορεί η φυτεία να μη βρέθηκε ποτέ, ωστόσο το «4.20 Λουί», που έγινε με τον καιρό «420» καθιερώθηκε άτυπα και σχεδόν παγκοσμίως, ενώ 20/4 (για τις Η.Π.Α. 4/20) είναι μέρα γιορτής και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν την κάνναβη.

Το άρθρο 420 στο High Times

Η ιστορία έγινε γνωστή το 1991 σε άρθρο του περιοδικού High Times, στο οποίο γίνεται αναφορά σε ένα περίεργο φυλλάδιο που έγραφε ότι το 420 ξεκίνησε στο San Rafael. Στον Καναδά η πρώτη διαδήλωση 420 έγινε στις 20 Απριλίου του 1995 στο Βανκούβερ, ενώ πλέον η 20η Απριλίου γιορτάζεται με εκδηλώσεις ή διαδηλώσεις σε διάφορες χώρες παγκοσμίως.

Το 420 πλέον έχει γίνει συνώνυμο της κάνναβης και άλλο ένα σύμβολο στην κουλτούρα της, φιγουράρωντας σε αυτοκόλλητα, αφίσες, στα κοινωνικά δίκτυα ενώ το συναντάμε και σε ταινίες, όπως στo Pulp Fiction, του Κουέντιν Ταραντίνο και στην ταινία της Σοφία Κόπολα, Χαμένοι στη μετάφραση (Lost in translation), όπου τα ρολόγια είναι ρυθμισμένα στις 4.20.

Ακόμη και ένα νομοσχέδιο έχει το 420 και πρόκειται για το νομοσχέδιο σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης California Senate Bill 420, γνωστό ως Medical Marijuana Program Act, το οποίο υπογράφηκε από τον κυβερνήτη Gray Davis το 2003.

Στις Η.Π.Α., ο Απρίλιος είναι ένας μήνας που έχει την τιμητική του σχετικά με τις διαδηλώσεις και εκδηλώσεις για την κάνναβη. Στην πόλη Αν Άρμπορ του Μίσιγκαν κάθε πρώτο Σάββατο του Απρίλη διοργανώνεται το Hash Bash με ομιλίες, συναυλίες και φυσικά κατανάλωση κάνναβης. Το πρώτο Hash Bash έγινε την 1η Απριλίου 1972 σαν απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας του Μίσιγκαν (9 Μαρτίου 1972) που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που χρησιμοποιήθηκε για την ποινή 10ετούς κάθειρξης, που επιβλήθηκε στον Τζον Σινκλέρ, πολιτικό ακτιβιστή-ποιητή-συγγραφέα, για την κατοχή δύο τσιγάρων με κάνναβη. Πλέον, στο Μίσιγκαν επιτρέπεται η ιατρική αλλά και η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης!

420 – Σύμβολο της κουλτούρας της κάνναβης

Όποια κι αν είναι η προέλευση αυτής της γιορτής, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν αυτή την ημερομηνία για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Μαριχουάνας, σε τέτοιο βαθμό που χρησιμοποιούν επίσης το “420” ως διεθνή κωδικό για την κάνναβη.

Η 20η Απριλίου, εκτός από μια ξεχωριστή ημερομηνία για τους καπνιστές μαριχουάνας, είναι επίσης πλέον μια ημέρα που χρησιμοποιείται για να διεκδικηθεί ότι η κάνναβη  δεν πρέπει πλέον να αποτελεί ταμπού στην κοινωνία.

Για το λόγο αυτό είναι συχνές οι διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, στις οποίες οι άνθρωποι ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να μην ποινικοποιείται πλέον η κατανάλωση μαριχουάνας, ειδικά όταν μιλάμε για ιατρική χρήση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ιατρική μαριχουάνα δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Μάλιστα, θεωρεί τη χρήση της ως παρηγορητικό για χρόνιες ασθένειες και βοήθημα για ασθενείς με επιληψία. Επιπλέον, μειώνει τις φλεγμονές και τον πόνο και αποτελεί άλλη μια θεραπεία για τους εθισμούς ή τις ψυχικές ασθένειες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Kατηγορίες