Xcannabis

Πρωτεΐνη κάνναβης. Ιδιότητες, οφέλη και παρενέργειες

Categories
Uncategorized

Πρωτεΐνη κάνναβης.

H πρωτεΐνη κάνναβης αποτελεί συχνά αντικείμενο πολλών έντονων συζητήσεων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο απο πού προέρχεται. Ναι, είναι αλήθεια ότι οι σπόροι κάνναβης προέρχονται πράγματι από φυτά μαριχουάνας, αλλά μην ανησυχείτε, δεν περιέχουν τίποτα τοξικό και επικίνδυνο, όπως το THC, το οποίο είναι το κύριο συστατικό της μαριχουάνας που είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες της.

Μπορεί να λέμε ότι δεν περιέχει THC, αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχουν ίχνη ποσότητας THC, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετά ώστε να έχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο μυαλό ή στο σώμα σας. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους που ακολουθούν με αυξανόμενο ρυθμό φυτικές δίαιτες και ψάχνουν για υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σε ζωικές πηγές πρωτεϊνών, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης κάνναβης είναι σήμερα πιο δημοφιλή από ποτέ. Η κάνναβη είναι ένα θαυμάσιο συστατικό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συμπλήρωμα ή μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο και να χρησιμοποιηθεί σε ψήσιμο, σε σούπες, ντιπς και πολλά άλλα. Αν ψάχνετε για μερικές φυτικές πρωτεϊνικές εναλλακτικές λύσεις για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης whey και καζεΐνης, η πρωτεΐνη κάνναβης μπορεί να είναι ιδανική. Για να σας βοηθήσουμε να μάθετε περισσότερα, εδώ είναι ένας λεπτομερής οδηγός για αυτή την υπέροχη πηγή πρωτεϊνών χωρίς φάρμακα.

Τι είναι η πρωτεΐνη κάνναβης;

Τα φυτά κάνναβης προέρχονται από το είδος «κάνναβης σατίβα», αλλά όπως αναφέρθηκε, είναι αρκετά ασφαλή και δεν περιέχουν τίποτα επικίνδυνο. Τα φυτά κάνναβης καλλιεργούνται για διάφορους λόγους, καθώς η κάνναβη είναι πραγματικά απίστευτα χρήσιμη. Η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και χαρτιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ρούχων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βιοαποικοδομήσιμων δοχείων αποθήκευσης και, φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα υγιές συστατικό και συμπλήρωμα υγείας. Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη μορφή σπόρων κάνναβης. Αυτό επιτυγχάνεται όταν το έλαιο κάνναβης εξάγεται από κάθε μεμονωμένο σπόρο, αφήνοντας σας με την πρωτεΐνη. Αυτή η διαδικασία αφήνει το σπόρο, ο οποίος είναι γεμάτος με πρωτεΐνες, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να μεταποιηθεί και να μετατραπεί σε σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης.

Πρωτεΐνη κάνναβης. Ίσως η καλύτερη φυτική πρωτεΐνη στον κόσμο

Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο συμπλήρωμα διατροφής στην μέρες μας για αθλητές, body builders, άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή και να πάρουν καθαρή μυϊκή μάζα. Η πρωτεΐνη κάνναβης από σπόρους ποικιλίας hemp είναι από τις πιο διαδεδομένες μορφές και ποικιλίες όπου οι σπόροι επεξεργάζονται και γίνονται σε μορφή πούδρας διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδανική επιλογή τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

Έχει μια απαλή γήινη γεύση που θυμίζει αλεσμένους ξηρούς καρπούς και συχνά προστίθεται σε ροφήματα ή smoothies ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι πλήρης σε προφίλ αμινοξέων και υψηλής ποιότητας κατάλληλη για vegan. Περιέχει όλα τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία μαζί με φυτικές ίνες.

Πλήρης πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης κατάλληλη για vegan

Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι μια πλήρης πρωτεΐνη καθώς περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που ο άνθρωπος δε μπορεί να συνθέσει από μόνος του και πρέπει να λαμβάνει μέσω της διατροφής.

Μια μελέτη βρήκε πως το προφίλ των αμινοξέων της πρωτεΐνης κάνναβης είναι παρόμοιο με αυτό του ασπραδιού από το αυγό και της σόγιας, οι οποίες θεωρούνται υψηλής ποιότητας πηγές.

Μια δόση 30 γραμμαρίων από πρωτεΐνη κάνναβης περιέχει περίπου 120 θερμίδες και 15 γραμμάρια πρωτεΐνης περίπου.

Αναλογικά είναι χαμηλότερη η περιεκτικότητα σε σύγκριση με σκευάσματα ζωϊκής προέλευσης όπως ορού γάλακτος ή μοσχάρι, ωστόσο έχει πολύ υψηλή απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα και η επεξεργασία είναι ελάχιστη σε σχέση τα άλλα σκευάσματα.

Σχετικές μελέτες: https://pubag.nal.usda.gov/catalog/1498316

Μια πρωτεΐνη ιδιαίτερα εύκολη στη χώνεψη

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα των πρωτεϊνών είναι η ευκολία χώνεψης και το ποσοστό αφομοίωσης από τον οργανισμό (βιοδιαθεσιμότητα).

Σε γενικές γραμμές οι ζωικές πρωτεΐνες, ειδικά του κόκκινου κρέατος, είναι πλήρες μεν αλλά δύσπεπτες δε. Από ζωικές πρωτεΐνες οι πιο εύπεπτες είναι αυτές του ψαριού και κατόπιν του λευκού κρέατος (κοτόπουλο, γαλοπούλα).

Έρευνες έδειξαν πως η πρωτεΐνη κάνναβης χωνεύεται και αφομοιώνεται από τον οργανισμό σε ποσοστό από 91 εώς 98%.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως ο οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει όλα τα αμινοξέα που περιέχει το συμπλήρωμα πρωτεΐνης από κάνναβη για βασικές λειτουργίες όπως αναδόμηση και επιδιόρθωση κατεστραμμένων ιστών αλλά και χτίσιμο νέας μυϊκής μάζας.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η πρωτεΐνη κάνναβης είναι ιδιαίτερα εύπεπτη επειδή περιέχει τις πρωτεΐνες εδεστίνη και αλβουμίνη που ο οργανισμός μπορεί να διασπάσει με ευκολία.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20977230
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17090145

Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι καλή πηγή φυτικών ινών

Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία όπως καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καλύτερη υγεία και λειτουργία του πεπτικού, ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου και μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο.

Κατά κανόνα οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά ενώ οι άντρες 38 γραμμάρια.

Στην πραγματικότητα ούτε το 5% του γενικού πληθυσμού δεν καταναλώνει αυτές τις ποσότητες φυτικών ινών, ειδικά στην Αμερική.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως η πρωτεΐνη κάνναβης μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος από αυτό το κενό.

Κατά μέσο όρο ένα καλό σκεύασμα πρωτεΐνης κάνναβης περιέχει γύρω στο 15% φυτικές ίνες. Μια δόση καλύπτει κοντά στο 18-28% της ΣΗΔ φυτικών ινών τόσο για άντρες όσο και γυναίκες.

Σε σχέση με άλλες φυτικές πρωτεΐνες σε σκόνη όπως η σόγια, ο αρακάς ή το ρύζι που περιέχουν 1 εώς 3% φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη κάνναβης έχει ελάχιστη επεξεργασία και διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό.

Η πρωτεΐνη κάνναβης σε σχέση με άλλα φυτικά σκευάσματα συνδυάζει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη δημιουργώντας εύκολα κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18287346
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16918875
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26269366
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15797686
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27327801
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11312837
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20842168

Περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την υγεία

Μετά την επεξεργασία για την παραγωγή σκευάσματος σε σκόνη, η πρωτεΐνη κάνναβης περιέχει περίπου 10% ωφέλιμα λιπαρά οξέα.

Μια δόση 30 γραμμαρίων (1 μεζούρα) περιέχει περίπου 3 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών οξέων που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά.

Επιπλέον οι σπόροι κάνναβης περιέχουν την ιδανική αναλογία 3:1 από ω6 και ω3 λιπαρά. Η αναλογία σε μια τυπική Δυτικού τύπου διατροφή είναι 15:1 και σχετίζεται με ανεβασμένους δείκτες φλεγμονής, χρόνιες παθήσεις, καρδιακά νοσήματα και καρκίνο.

Η κατανάλωση τροφίμων όπως οι σπόροι κάνναβης που έχουν τη σωστή αναλογία ωμέγα 6 προς ωμέγα 3 λιπαρά μπορούν να διορθώσουν αυτή την ανισορροπία και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Καθώς η πρωτεΐνη κάνναβης έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες τύπου isolate, περιέχει πολύ περισσότερα ωφέλιμα λιπαρά φυτικής προέλευσης σε σχέση με τα άλλα σκευάσματα.

Η συγκεκριμένη περιεκτικότητα λιπαρών είναι ιδανική για όσους δεν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν πολλά ωμέγα 3, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και θέλουν μια λύση με λίγες θερμίδες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28804797
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24139973
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157513000094
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25426777
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20409317

Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Οι σπόροι κάνναβης είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, σίδηρος, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και χαλκός.

Μια καλής ποιότητα πρωτεΐνη από σπόρους κάνναβης περιέχει εώς και το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόση από μαγνήσιο και 52% της ΣΗΔ σιδήρου ανά δοσολογία.

Επιπλέον οι σπόροι κάνναβης είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε κάποια συστατικά που ονομάζονται λιγναναμίδια και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που προκαλεί καθώς συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, χρόνια φλεγμονή και διαβήτης τύπου 2. Η καθημερινή κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία και λειτουργεί προστατευτικά.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26585089
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25869516
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5059829/

Έχει ιδιαίτερα φυσική «γήινη» γεύση

Η πρωτεΐνη κάνναβης έχει σκούρο πράσινο χρώμα ενώ η γεύση της είναι φυσική και θυμίζει φρέσκους αλεσμένους ξηρούς καρπούς. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους γεύσεις θα τους αρέσει πολύ. Άλλοι ωστόσο μπορεί να τους φανεί κάπως δυνατή.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωστόσο με πάρα πολλούς τρόπους όπως:

  • Με αριάνι ή κεφίρ
  • Μέσα σε smoothies
  • Επάνω σε σαλάτες
  • Μπορεί να γίνει dressing με ελαιόλαδο, λεμόνι και αρωματικά βότανα
  • Μέσα σε σούπες
  • Σαν topping επάνω από μακαρόνια ή ριζότο
  • Σε γιαούρτι με λίγο λεμόνι ή δυόσμο.

Πρωτεΐνη κάνναβης. Παρενέργειες και αντενδείξεις

Κατά κανόνα η πρωτεΐνη κάνναβης σε σκόνη είναι κατάλληλη για τους περισσότερους. Ωστόσο ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις και παρενέργειες.

Καθώς περιέχει σχετικά μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, σε κάποια άτομα ενδεχομένως να προκαλέσει αέρια εντέρου, ελαφρύ φούσκωμα ή διάρροια εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο οι διαταραχές είναι ήπιες.

Άτομα με αλλεργίες επίσης καλό θα ήταν να αποφύγουν την πρωτεΐνη κάνναβης ή να συμβουλευτούν πρώτα το θεράποντα γιατρό τους.

Κάποιες άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες καθώς άτομα με πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν μελέτες επάνω σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω καθώς αρκετές μελέτες έχουν γίνει σε ζώα εργαστηρίου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23921252
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21328577
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18220727

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Kατηγορίες

Ετικέτες