Categories
ΕΝΔΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

By Λυδία Καριούκι

Ο καρκίνος του προστάτη, μια από τις πιο διαδεδομένες κακοήθειες που ταλαιπωρούν τους άνδρες παγκοσμίως, παραμένει μια σημαντική ανησυχία για την υγεία, με εκατομμύρια να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, πάνω από 1.4 εκατομμύρια άνδρες λαμβάνουν διάγνωση καρκίνου του προστάτη ετησίως και, δυστυχώς, περίπου 375,000 υποκύπτουν σε αυτήν την ασθένεια. Η πιεστική ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπείες έχει οδηγήσει σε πρωτοποριακή έρευνα, συμπεριλαμβανομένων μια πρόσφατη μελέτη διερεύνηση των δυνατοτήτων του εκχυλίσματος κάνναβης sativa, κανναβιδιόλη, και σισπλατίνη στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, συγκεκριμένα του PC3.

Ερευνητικές μέθοδοι

Για να ανακαλύψουν εάν οι ενώσεις της κάνναβης θα μπορούσαν να είναι καλύτερες για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους. Εξέτασαν πώς διαφορετικές ποσότητες εκχυλίσματος Cannabis sativa, κανναβιδιόλης και σισπλατίνης επηρέασαν τα κύτταρα PC3 χρησιμοποιώντας τη δοκιμασία MTT, μια κοινή δοκιμή για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Χρησιμοποίησαν επίσης προηγμένη τεχνολογία xCELLigence για να παρακολουθούν τις αποκρίσεις των κυττάρων σε πραγματικό χρόνο σε μια ειδική πλάκα.

Επιπρόσθετα, έλεγξαν για απόπτωση, η οποία είναι προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, μετρώντας τη δραστηριότητα της κασπάσης 3/7 σε μια πλάκα 96 φρεατίων μετά τη θεραπεία. Χρησιμοποίησαν επίσης Western blot και qRT-PCR για να δουν πώς επηρεάστηκαν γονίδια όπως το p53, το Bax και το Bcl2.

Για να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα, μελέτησαν την ανάπτυξη όγκων PC3 σε ποντίκια, κάτι που τους βοήθησε να δουν πώς λειτουργούσαν οι ενώσεις σε ζωντανούς οργανισμούς.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν έντονα ότι το εκχύλισμα Cannabis sativa, η κανναβιδιόλη και η σισπλατίνη θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά κατά του καρκίνου του προστάτη.

Αυτές οι ενώσεις βρέθηκε ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων PC3 ενεργοποιώντας τη δραστηριότητα της κασπάσης 3/7, μια κρίσιμη ανακάλυψη που δείχνει την ικανότητά τους να σταματήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Διαβάστε πώς Η CBD συγκρίνεται με τη σισπλατίνη στη θεραπεία του καρκίνου.

Είναι σημαντικό ότι η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι αυτές οι ενώσεις προκάλεσαν προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) σε καρκινικά κύτταρα όταν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη δέσμευσης ρετινοβλάστωμα 6 (RBBP6) αποσιωπήθηκε. Αυτό συσχετίστηκε με αυξημένη έκφραση mRNA p53 και Bax και μειωμένη έκφραση γονιδίου Bcl2, τα οποία υποδεικνύουν όλα ένα επιθυμητό αποτέλεσμα στη θεραπεία του καρκίνου.

Επιπλέον, σε πειράματα με ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση στην ανάπτυξη του όγκου όταν έλαβαν θεραπεία με σισπλατίνη και κανναβιδιόλη. Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω την πιθανή αποτελεσματικότητα αυτών των ενώσεων στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Συμπέρασμα

Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της κανναβιδιόλης ως βιώσιμης θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με RBBP6. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κανναβιδιόλη, και όχι το Cannabis sativa, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της εξέλιξης αυτής της καταστροφικής ασθένειας.

Αυτή η έρευνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αναζήτηση πιο αποτελεσματικών και λιγότερο επιβλαβών θεραπειών για τον καρκίνο του προστάτη, προσφέροντας ελπίδα στα εκατομμύρια των ατόμων που επηρεάζονται από αυτή την πάθηση παγκοσμίως. Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να αποκαλύπτουν τις θεραπευτικές δυνατότητες των ενώσεων κάνναβης, ανοίγει την πόρτα σε μια νέα εποχή δυνατοτήτων θεραπείας του καρκίνου.

Η Lydia K. (Bsc. RN) είναι συγγραφέας κάνναβης, κάτι που, λαμβάνοντας υπόψη πού το διαβάζετε, είναι απολύτως λογικό. Επί του παρόντος, είναι τακτική συγγραφέας του Mace Media. Στο παρελθόν, έχει γράψει για το MyBud, το RX Leaf & Dine Magazine (Καναδάς), το CBDShopy (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Cannavalate & Pharmadiol (Αυστραλία). Είναι περισσότερο γνωστή για τη συγγραφή επικών ειδήσεων και ιατρικών άρθρων. Περιστασιακά, αποκλίνει από τις ειδήσεις και την επιστήμη και δημιουργεί χιουμοριστικά άρθρα. Και αγόρι δεν της αρέσει αυτό! Απολαμβάνει εξίσου το παγωτό, όπως και όλοι οι σωστά σκεπτόμενοι άνθρωποι.

https://www.mycannabis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Kατηγορίες